ποιοι είμαστε...

Μέσα από αυτό το blog θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια να αναπτυχθεί το αγαπημένο μας άθλημα. Κύριος στόχος είναι να μπορούμε να ενημερώνουμε καλύτερα τους φίλους του αθλήματος για τις διάφορες εκδηλώσεις στη χώρα μας και όχι μόνο, ενώ θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε αυτές τις σελίδες με χρήσιμες πληροφορίες για εξοπλισμό, τεχνική, προπονητική αλλά και ζητήματα ασφάλειας. Μπορείτε να στέλνετε επίσης τις δικές σας σχετικές ανταποκρίσεις, εμπειρίες κλπ.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Μήπως ήρθε ο καιρός να γίνει κάτι σοβαρό με το Ορειβατικό Σκι?

Στην προηγούμενη ανάρτηση κάναμε τη διαπίστωση ότι ο αγώνας του Ολύμπου ήταν μακράν ο πιο επιτυχημένος ελληνικός αγώνας όλων των εποχών. Παρότι προσωπικά δεν έχω την εμπειρία που έχουν άλλοι που ζουν το άθλημα από την αρχή του τη δεκαετία του 90, παρόλα αυτά κρίνοντας με βάση την εμπειρία από την εμπλοκή μου στο άθλημα την τελευταία δεκαετία, είμαι αρκετά σίγουρος για την αρχική διαπίστωση.




Τι κάνει όμως αυτόν τον αγώνα τόσο επιτυχημένο;

1) Η ιδέα: Ο Όλυμπος από μόνος του είναι ένα δυνατό σύμβολο παγκόσμιας εμβέλειας. Η ιδέα όμως της διοργάνωσης ενός αγώνα που θα φέρει τους αθλητές στα "θεϊκά μονοπάτια" και ακόμη περισσότερο η πεποίθηση ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να γίνει θεσμός με διεθνές ενδιαφέρον, δίνει ιδιαίτερη αίγλη στο όλο εγχείρημα.

2) Το βουνό: Θα μπορούσαν να διοργανωθούν εξίσου όμορφοι αγώνες από τεχνική άποψη και σε πολλά άλλα βουνά της χώρας μας αλλά μόνο ο Όλυμπος θα μπορούσε να δώσει αυτή την ιδιαίτερη βαρύτητα και να έχει ακόμη και διεθνή εμβέλεια η προσπάθεια.

3) Οι άνθρωποι: Ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν αρκετά μακρύς. Από την αρχική σύλληψη της ιδέας και τη χάραξη της διαδρομής, μέχρι και το τελευταίο σημαιάκι, κάποιοι έδωσαν τον εαυτό τους. Ιδίως αυτή η μικρή ομάδα των ανθρώπων που δουλεύουν εδώ και μήνες για να στηθεί μια επιτυχημένη διοργάνωση αξίζει συγχαρητήρια. Δεν θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούμε σε ονόματα γιατί ίσως αδικήσουμε κάποιους, αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουμε καλά αυτούς που αφιέρωσαν πολύτιμο προσωπικό και επαγγελματικό χρόνο σε αυτή την προσπάθεια και στήριξαν τη διοργάνωση ηθικά και υλικά χωρίς να προσδοκούν κάποιο όφελος.



Αυτά τα τρία στοιχεία λοιπόν νομίζω ότι έκαναν τη διαφορά και μας δίνουν τη δυνατότητα να ελπίζουμε σε μια ακόμη καλύτερη διοργάνωση του χρόνου με δεκάδες και γιατί όχι εκατοντάδες συμμετοχές από όλη την Ευρώπη.  

Ο συγκεκριμένος όμως αγώνας πέρα από την ευχάριστη αίσθηση που μας άφησε στο τέλος και την ελπίδα να φιλοξενήσουμε του χρόνου διεθνή αγώνα, βάζει σε μια νέα βάση γενικά το θέμα ορειβατικό σκι στη χώρα μας. 

Έχει περάσει πλέον ο καιρός που εμφανιζόμασταν στα χιονοδρομικά κέντρα με τα ορειβατικά σκι και μας κοιτούσαν όλοι περίεργα. Η ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας είναι πλέον ραγδαία ακολουθώντας την τάση που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο. Στην κάθε βόλτα που κάνω πλέον με τα ορειβατικά συναντάω αγνώστους που βάζουν κι αυτοί τις φώκιες, κάτι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί πριν από μια πενταετία, ο πληθυσμός λοιπόν του ορ σκι έχει αυξηθεί σημαντικά, αυτό όμως δεν έχει ακόμη μεταφραστεί και σε μια αντίστοιχη άνοδο για τις επίσημες διοργανώσεις, πρωτάθλημα και κύπελλο.

Ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψιν είναι η μαζικότητα του αγώνα. Η συμμετοχή (περίπου 60 αθλητές) ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και αυτό είναι κάτι που πρέπει προβληματίσει την ΕΟΟΑ καθώς έχουμε ένα πρωτάθλημα με 20 συμμετοχές και έναν αγώνα open που φτάνει τις 60 και αυτή η απόσταση είναι μεγάλη, κάπως πρέπει να μαζεύεται πιο συχνά αυτός ο κόσμος. 

Πέρα από τη συμμετοχή των αθλητών επίσης εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι σε όλο το βουνό υπήρχαν δεκάδες θεατές που ήταν εκεί είτε με τα πόδια είτε με τα ορ σκι. Με άλλα λόγια ο κόσμος που παρακολούθησε τον αγώνα ήταν πολύ περισσότερος από αυτούς που συνήθως θα παρακολουθήσουν ένα αγώνα που γίνετε σε κάποιοι χιονοδρομικό κέντρο παρότι εκεί η πρόσβαση είναι πιο εύκολη. Ο συγκεκριμένο αγώνας κινητοποίησε όλους τους ορειβάτες της ευρύτερης περιοχής και είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα έχει ακόμη περισσότερους θεατές.

Ο συγκεκριμένο αγώνας λοιπόν αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή να συσπειρωθεί ο κόσμος του ορειβατικού σκι στη χώρα μας. Οι σκέψεις για τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει η ΕΟΟΑ ώστε οι συμμετοχές στο πρωτάθλημα να πλησιάσουν αυτές του open είναι επίσης πολλές. Η δουλεία που γίνεται στις σχολές της ομοσπονδίας για την εκπαίδευση των νέων αθλητών και των στελεχών είναι σημαντική αλλά δεν φτάνει.

Σίγουρα η δουλειά πρέπει να αναβαθμιστεί πρώτα και κύρια μέσα στους κατά τόπους συλλόγους και να ανασυσταθούν δομές όπως οι Συναντήσεις Ορειβατικού Σκι ώστε να γίνουν οι απαράιτητες ζυμώσεις.

Παλιότερα μας απασχολούσε η διάδοση του αθλήματος, σήμερα το άθλημα είναι διαδεδομένο μόνο που ο κόσμος αυτός που περιφέρεται πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από εξυγχρονισμένες, έξυπνες και ευέλικτες δομές αν θέλουμε να δούμε κάποια στιγμή και αγωνιστική ανάπτυξη του αθλήματος αντίστοιχη αυτής που γνωρίζουν άλλα αθλήματα βουνού στη χώρα μας. 








Β


*τις δύο πρώτε φώτο τις "κλέψαμε" απο το fb του Λουκά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου