ποιοι είμαστε...

Μέσα από αυτό το blog θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια να αναπτυχθεί το αγαπημένο μας άθλημα. Κύριος στόχος είναι να μπορούμε να ενημερώνουμε καλύτερα τους φίλους του αθλήματος για τις διάφορες εκδηλώσεις στη χώρα μας και όχι μόνο, ενώ θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε αυτές τις σελίδες με χρήσιμες πληροφορίες για εξοπλισμό, τεχνική, προπονητική αλλά και ζητήματα ασφάλειας. Μπορείτε να στέλνετε επίσης τις δικές σας σχετικές ανταποκρίσεις, εμπειρίες κλπ.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα παρουσία στα Ελληνικά βουνά!


Λάβαμε και εμείς το ενημερωτικό μήνυμα σχετικά με την παρουσία μια σημαντικής προσωπικότητας, ενός από του πιο ακραίους χιονοδρόμους του κόσμου στη χώρα μας και το δημοσιεύουμε. Μ. Σάββατο στη δημοτική βιβλιοθήκη Καλαμπάκας στις 19:00 η παρουσίαση της ταινίας. 

και το κείμενο σχετικά με την παρουσία του στον Όλυμπο από το Μιχάλη Στύλλα

ύο χρόνια μετά την επίσκεψη μιας από τις καλύτερες γυναικείες υπάρξεις στο χώρο του           extremski στον Όλυμπο,της EvWalkne(www.evawalkner.com), προσκεκλημένης του Γιώργου            Κλαουδάτου(http://www.klaoudatos-ski.grκαι φιλοξενούμενης του Μιχάλη Στύλλα     (www.olympus-climbing.gr)οι δύο πολυδιάστατοι ορειβάτες υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης  ΟΟΑ) (www.eooa.gr) φιλοξενούν αυτή τη φορά έναν από τους πιο ακραίους χιονοδρόμους του πλανήτη, τον Davo Karnicar.

Ο Davo Karnicar γεννημένος στις 26 Οκτωβρίου του 1962 στο Zgornje Jezersko της Σλοβενίας, έβαλε για τα καλά το ήδη γνωστό του όνομα στο παγκόσμιο ορειβατικό και  χιονοδρομικό  στερέωμα  τον  Οκτώβριο  του  2000,  όταν  πραγματοποίησε  την πρώτη ολοκληρωμένη και συνεχόμενη κατάβαση με σκι από το ψηλότερο σημείο της γήινης λιθόσφαιρας, την κορυφή του Έβερεστ, με υψόμετρο 8848m. 


Για τον Davo, η κατάβαση με σκι από τη Στέγη του Κόσμου” δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά  μία σταδιακή εξέλιξη της αγάπης και του πάθους του ιδίου για τα βουνά, τον αλπινισμό και το σκι. Αθλητής της εθνικής ομάδας αλπικού σκι της πάλε ποτέ  Γιουγκοσλαβίας  μεταξύ  1975  και  1982,  ο  Davo  μπήκε  ενεργά  όπως  ήταν άλλωστε αναμενόμενο στο χώρο του αλπινισμού και της αναρρίχησης από το 1980. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1400 αναρριχητικές διαδρομές,  αναβάσεις και καταβάσεις με σκι στις Άλπεις, στις Άνδεις και τα Ιμαλάϊα.

Οι πιο  σημαντικές αναρριχήσεις του περιλαμβάνουν μοναχικές αναβάσεις (χωρίς σχοινοσύντροφο της  διαδρομής  Bonatti  στη  δυτική  ορθοπλαγιά  των  Dru  των Γαλλικών   Άλπεων  και  τη  διαδρομή  Lauper  στο  φοβερό  Eiger  των  Ελβετικών Άλπεων,  ενώ όσον  αφορά  την  ειδικότητα του, τις extreme καταβάσεις με σκι η σχεδόν ατελείωτη λίστα συνοψίζεται σε  καταβάσεις των πιο απόκρημνων βουνών


των Άλπεων (Mont Blanc, Eiger, Matterhorn, κλπ), παγωμένων καταρρακτών (?), την πρώτη  κατάβαση  με  σκι  από  την  κορυφή  του  Annapurna  Ι  (8091m)  και  του Shishapangma (8013m), αλλά αυτό που ο Davo έρχεται να μοιραστεί μαζί μας μέσα από την πρόσφατη ταινία του, είναι οι  καταβάσεις από τη ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου (7 Summits).

Όσον αφορά την ανθρώπινη πλευρά του κατά τα άλλα ακραίου αυτού χαρακτήρα, ο Davo το 2001 ίδρυσε την πρώτη σχολή σκι για μικρά παιδιά στην περιοχή Khumbu του Νεπάλ με   απώτερο  σκοπό τη διάδοση του σκι στην περιοχή των sherpas, οι οποίοι τον  τελευταίο  αιώνα ευθύνονται  κατά ένα πολύ μεγάλο  ποσοστό για την πραγματοποίηση και  επιτυχία  της  πλειοψηφίας  των  ορειβατικών  αποστολών  στα Ιμαλάϊα.

Η επίσκεψη του Σλοβένου αλπινιστή και χιονοδρόμου στον Όλυμπο έχει ως κύριο σκοπό την  πρώτη  ολοκληρωμένη κατάβαση με σκι από την κορυφή του Μύτικα (2918m). Η παραμονή του Davo στο βουνό των Θεών φέρει επίσης και το χαρακτήρα μιας  γενικότερης  αξιολόγησης  των  συνθηκών  του  Ολύμπου (κλίμα,  μορφολογία, προσανατολισμός   και   κλίση   πλαγιών ποιότητα   και   ποσότητα   χιονοκάλυψης, αντικειμενικοί κίνδυνοι, κλπ) ως ένα μελλοντικό κέντρο ορειβατικού σκι για όλο τον κόσμο από αρχάριους ως και πολύ έμπειρους χιονοδρόμους.

Το ορειβατικό σκι αποτελεί μία δραστηριότητα που δεν αφήνει κανένα ίχνος στο ορεινό  περιβάλλον, ισχυροποιώντας με τον τρόπο αυτόν τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του Ολύμπου (και όχι μόνο), η οποία τα τελευταία 30 χρόνια απειλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα  από διάφορες προτάσεις κατασκευής ενός  ακόμα πολυδάπανου και δυνητικά οικονομικά  ασύμφορου χιονοδρομικού κέντρου, όπως άλλωστε είναι τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας.

Το ορειβατικό σκι αποτελεί την εμβρυακή μορφή χιονοδρομίας βασιζόμενη στην απλή ιδέα ότι με την προσθήκη κατάλληλων υλικών (συνθετικές φώκιες) κάτω από τα χιονοπέδιλα και την  προσωρινή απελευθέρωση του πίσω τμήματος της δέστρας από το χιονοπέδιλο (η δέστρα βέβαια κλειδώνει όταν αρχίζει η κατάβαση), ο καθένας μπορεί να ανέβει σε μια ομαλή ή  και απότομη  κορυφή και να πραγματοποιήσει όμορφες καταβάσεις σε πλαγιές της αρεσκείας και ικανότητας του, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτόν μια ολοκληρωμένη απόχρωση στην επαφή του ανθρώπου με το ορεινό περιβάλλον το χειμώνα.

Εάν δεχτούμε ότι η πεζοπορία αποτελεί την πιο διαδεδομένη υπαίθρια δραστηριότητα του ορεινού τουρισμού της χώρας μας κατά τους θερινούς μήνες, τότε το ορειβατικό σκι δύναται να αποτελέσει  την πιο διαδεδομένη δραστηριότητα κατά τη χειμερινή περίοδο, χάρις στη δυσδιάστατη φύση του: την ορειβατική και τη χιονοδρομική.

Τα Ελληνικά βουνά χαρακτηρίζονται από μία μοναδικότητα εφόσον δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ολύμπου), όπου οι αναβάσεις και επικείμενες καταβάσεις με  ορειβατικά σκι μπορεί να πραγματοποιηθούν μέχρι το Μάιο  και  να  συνδυαστούν  εύκολα  με  επακόλουθες  περιηγήσεις  σε  παράκτιους προορισμούς, καθιστώντας το ορειβατικό σκι ή/και snowboard ως μία δραστηριότητα η  οποία  παραμένει  ανεπηρέαστη  μεν  από  τους  οικονομικούς   παράγοντες  που καθορίζουν άμεσα τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων αλλά επηρεαζόμενη δε από τον καιρό και την αγάπη του καθενός μας για την Ελληνική φύση.


Το  οικονομικό  κόστος  μπορεί  να  είναι  ανάλογο  αλλά  συνήθως  μικρότερο  του κόστους ενός πλήρους χιονοδρομικού εξοπλισμού, αλλά με τη σταδιακή εξοικείωση του  χιονοδρόμου/ορειβάτη  με   την  πάροδο  του  χρόνου  στο  βουνίσιο  πεδίο,  οι καταβάσεις σε μη οργανωμένες πίστες (off piste) επιφέρουν ένα μακροχρόνιο κέρδος το οποίο προέρχεται από την αποφυγή των δαπανών που απαιτούνται για τη χρήση των αναβατήρων και λοιπών υποδομών των χιονοδρομικών κέντρων.

Όμως το γενικότερο κέρδος που προσδίδει το ορειβατικό σκι σε κάποιον έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί μία μορφή φυσικής άσκησης τόσο κατά την ανάβαση, όσο και κατά τη κατάβαση, άσκηση  η οποία σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική προσέγγιση και την άμεση επαφή με το  αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον αποτελούν ένα πολύ υγιές είδος ψυχαγωγίας, ιδιαίτερα σε περιόδους μη οικονομικής ευρωστίας

Βέβαια, για να αρχίσει κάποιος να απολαμβάνει καταβάσεις σε πίστες που χρίζουν ελεύθερες ανθρώπινου παράγοντα και μεταλλάσσονται μόνο από φυσικές διεργασίες (χιόνι, αέρας, θερμοκρασία, κλπ) πρέπει να μάθει τα μυστικά της χιονοδρομίας στις πολυάριθμες και ως επί των πλείστων πολύ καλά οργανωμένες σχολές χιονοδρομίας που βρίσκονται στα είτε λίγα είτε πολλά 20  οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας. Για τους φίλους της χιονοσανίδας (snowboard) η τεχνολογία έχει φτάσει σε αντίστοιχο επίπεδο με τη δημιουργία χιονοσανίδων που χωρίζονται στα δύο (split boards και  δέχονται  φώκιες,  επιτρέποντας   πλέον   αναβάσεις   και  καταβάσεις αντίστοιχες με αυτές των οπαδών του ορειβατικού σκι.

Ο Όλυμπος φιλοξενεί τον  Davo Karnicar για  την  ανάδειξη και  ανάπτυξη μιας σχετικά  νέας  και  πολύπλευρης  χειμερινής  δραστηριότητας,  άγνωστης  στο  ευρύ χιονοδρομικό κοινό: του ορειβατικού σκι και snowboard ως ένα μέσο ψυχαγωγίας και  προστασίας  της  πολύπαθης  Ελληνικής  Φύσης  και  του  οποίου  το  φάσμα εκτείνεται  έξω  από  τα  αυστηρά  αθλητικά  πλαίσια  των  αγώνων  καθώς  και  των χωρικών και χρονικών ορίων λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων. "



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου